Day Dreaming, Unthinking en Creativiteit

Bron: Bloomon blog

Waarom krijg je altijd de beste ideeen onder de douche?

TRING! De wekker! Opstaan. Oke, eerst koffie aanzetten en mijn telefoon van de vliegtuigmodus. Even de foto van een collega op Facebook liken. Snel een broodje eten. Journaal aan op TV. Whatsapp waar het etentje vanavond is. Koffie naar achter en hoppa snel naar het werk. Oja die meeting over dat ellendige project. Haha die ene van finance heeft een nieuw kapsel. Nog even die berg mail wegwerken. Mooi, tijd om nog even online wat te kopen. Computer uit, en naar het etentje. Proost! Buikpijn van het lachen. Het is best laat, zin in bed. Zo nog even door Instagram. De wekker gaat alweer over een paar uur…

Onze eigen Douwe Bob zong er over bij het songfestival Slow Down, een dag later had Professor in de hersenwetenschappen Erik Scherder het erover bij ‘De Wereld Draait Door’ en het NRC scoorde heel veel reuring met het artikel ‘Alleen sukkels hebben het druk’: onze hersenen zijn overwerkt. Blijkbaar is het iets waar we vaker intrappen. We zijn druk. En precies daarom willen we dagdromen introduceren: momenten van het laten gaan van alle drukte en je gedachten de vrije loop laten. Dit is de inspiratie geweest voor het design van de bossen voor de komende zeven weken. Anton kiest voor lichte lila’s, blauw, dromerige creaties en hints van wit en roze.

Maar hoe zit dat nou met die creatieve momenten onder de douche?

Wij spraken met de schrijver van de bestseller ‘Nooit meer te druk’, bedrijfspsycholoog Tony Crabbe. Op zijn cv staan de grote bazen van bedrijven als Microsoft, Disney en HSBC. Wat hij doet is hen wijzen op dat te druk zijn een keuze is. Dat we moeten ophouden met excuses verzinnen voor onze constante staat van ‘te druk zijn’. En we moeten leren wat belangrijk is en daar volle aandacht voor te hebben. Klinkt heel eenvoudig…. Toch? 

Tony combineert de dagelijkse werkelijkheid met wetenschappelijk onderzoek naar waarom we toch zo druk zijn. Feit: ons brein is een spier en die spannen we de hele dag aan. Zijn visie: we moeten het brein ontspannen om het in een goede conditie te houden. Hij noemt dat ‘deadtime’ of ‘unthinking’. Wij noemen dat dagdromen.

Je doet dit door alleen te zijn met je hersenen. Geen afleidingen. Je mag je maar op één ding focussen en geen intense fysieke inspanning doen. Dan zul je ontdekken dat je rustig, blij en creatief wordt. Daar is ook het antwoord op de douche vraag…

Nee, we gaan niet suggereren dat je veel moet gaan douchen. Maar je kunt zulke momenten natuurlijk wel inbouwen in je dag. Rij je naar je werk? Mooi! Zet de radio uit en focus echt alleen op het rijden. Is het goed weer buiten? Ga een rondje, zonder je telefoon lopen tussen je werkzaamheden door, al zijn het een paar minuten en ook hier heb je weer een ‘unthink’ moment. Jeuken je groene vingers? Ga de tuin in om daar wat rond te scharrelen, hang een hangmat op en doe echt alleen dat. Of doe het binnen door aandacht te hebben voor het afknippen en schikken van een bos bloemen.

Hangmat Blog

Dagdromen voor beginners

Slaap jij met je telefoon naast je kussen? Staan de notificaties aan voor je e-mail op je telefoon? Waarschijnlijk ben je gewend aan alle prikkels die binnenkomen via dat multifunctionele apparaat. Als jij de hele dag druk bent met deze contactmomenten, zijn je hersenen ook de hele dag druk.

Dagdromen is dus eigenlijk het ontspannen van je hersenen. Wij hebben het geprobeerd, met hele kleine stapjes want die ene Netflixserie wacht natuurlijk ook nog, maar het is best lekker. Gelukkig heeft Tony heel veel tips & tricks gegeven voor beginners en die gaan we in de komende zeven weken delen. We zijn erg benieuwd hoe jij dit ervaart.

Stop de prikkels, ga in een hangmat liggen en schep weer ruimte om je gedachten te laten dwalen. Te mijmeren. Te dagdromen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s